2019. november 19., kedd

34 milliárddal emeli a kormány az egészségügyi alapot

Cikkünk folyamatosan frissül…

Bár jó néhány fejlesztést hasznosnak és értékesnek tartunk, tudomásul vesszük, hogy a főváros új vezetésével komoly fejlesztést véghez vinni lehetetlen vagy nagyon nehéz – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy minden törvényi előírást, mint például a költségvetést, be fogják tartani.

A kormány természetesen nem boldog Karácsony Gergely főpolgármester, az új fővárosi közgyűlési többség álláspontját illetően. Gulyás a Liget-projektre célozva úgy fogalmazott, hogy a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását törölte el a budapesti városvezetés. Hozzátette, hogy minden nem megvalósuló projektet sajnálnak, de a fejlesztéseket közösen kell véghez vinni.

Szerdán döntött a kormány arról, hogy egyelőre mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez.

Gulyás szerint, amikor a kormány ezt a döntést annak idején meghozta, szakmai elvek vezérelték őket. Senkit nem akarnak távol tartani a felsőoktatástól, de a magyar fiatalok nyelvtudása az Európai Unión belül nagyon gyenge – jegyezte meg. Számos szervezet kérte a visszavonást, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete. Gulyás Gergely közölte: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta.

Arról is döntöttek, hogy 34 milliárd forinttal megemelik az egészségügyi alapot, ennek következtében kiszélesedhet a terápiás paletta, szélesebb körben válhatnak elérhetővé a daganatos betegségekkel kapcsolatos kezelések, illetve tovább rövidülhet a várólista.

A kormány támogatja Zalaegerszegen a Mindszentyneum múzeum megvalósulását. A Mindszenty József bíboros emlékét őrző múzeum és konferenciaközpont 8 milliárd forintból valósul meg, és még akkor is biztosítják a támogatást, ha a közbeszerzéseken a terveknél magasabb ajánlatok érkeznek be.

„Felmérték egymást a felek" – ez történt zárt ajtók mögött az első Orbán–Karácsony-találkozón
Döntések nem születtek, de elkezdtek kirajzolódni a tárgyalási pozíciók. Mindkét oldalnak vannak adui, de a kasszakulcs Orbánnál van. Az atlétikai vb körül foroghatnak az események.

A közbeszerzési törvény módosítását kezdeményezi a kormány: azt szeretnék, ha élesen elválna az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos szabályozás, illetve a belső pénzek felhasználása. Utóbbinál elegendőnek látják, ha a Közbeszerzési Hatóság állít ki tanúsítványt, ez a kormány reményei szerint felgyorsítja az eljárásokat.

Gulyás kijelentette, hogy Magyarország arra törekszik, hogy minden szövetségesével jó viszonyra törekedjen, így az Európai Unió és a NATO számára fo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése